1Z0-053 1Z0-517 640-461 640-722 642-832 648-375 74-344 74-409 A00-212 C2010-503 C2010-598 C2010-651 C2010-652 C2020-605 OG0-091 070-413 070-459 070-496 1Z0-052 C_BOSUP_90



B12 נמוך? היכן נמצא ברזל במזון? הכל על אנמיה

ברזל וויטמין B12

ברזל נמצא כמעט בכל היצורים החיים, בגוף הוא נמצא בתוך ההמוגלובין, שהוא חלבון שנושא את החמצן בכדוריות הדם האדומות, מהריאות אל התאים.
הבדיקה הטובה ביותר לברזל היא מדידת פריטין.
• טווח מומלץ: mg/ml 20-200.
• מה זה? הפריטין בעצם מעיד לנו על מצב מאגרי הברזל בתאים.

כאשר רמות הברזל נמוכות, רמת ההמוגלובין יורדת ואנו נסבול מאנמיה- ירידה ברמות ההמוגלובין, חולשה, עייפות, חוסר ריכוז ועוד.
הדרך להעלות את רמות הברזל היא לאכול תזונה שעשירה בברזל.

ויטמין B12

ויטמין B12 הוא ויטמין חיוני ליצירת תאי דם, על ידי מח העצם וכן לתפקוד תקין של מערכת העצבים.
• טווח מומלץ: 300-876 pg/ml.

ויטמין B12 נמוך בדם עלול להעיד על מחסור תזונתי או תת ספיגה של הוויטמין. ויכול להוביל לאנמיה וגם לדכאון במצבים חמורים.
חשוב לדעת, שהערכים שמופיעים על גבי הטופס עם תוצאות בדיקות הדם, לא תמיד מראים לנו כאשר יש מחסור ולכן חשוב לזכור שאם יש לנו פחות מ-300 אנחנו עם B12 נמוך מדי בדם, וכדאי להתחיל לקחת תוסף ולשפר את התזונה שלנו.
ואיך נוכל להשפיע על הערכים של ה-HB, פריטין ו-B12 על ידי תזונה?
קודם כל , כאשר ה-HB שלנו נמוך, חשוב להבין ממה נובעת האנמיה. האם מחסר של ברזל או B12 או חסר אחר? למשל של חומצה פולית? חשוב לבקש מהרופא שיעשה בירור מקיף.

איפה נמצא ברזל במזון?

יש מספר מקורות לברזל במזון-

מהחי- בשר בקר (עדיף רזה, חלקים מספר 3-6, 11-16 ו-19. פילה, פילה מדומה, חזה, וייסבראטן, כתף, סינטה ועו), הודו, עוף ודגים.

מהצומח- קטניות- אפונה, שעועית, עדשים, גרגרי חומוס, פול ולוביה,
ירקות ירוקים עליים- תרד, פטרוזיליה וכו'.
דגני בוקר שמועשרים בברזל

ספיגת ברזל

ספיגת הברזל מהמזון תלויה במספר גורמים, ביניהם המקור של הברזל. ברזל מהצומח נספג פחות טוב מברזל מהחי. ולכן, מומלץ לאכול את הברזל בשילוב של ויטמין C, שמגדיל את הספיגה.
ויטמין C נמצא בפירות וירקות, למשל-
גמבה, קולורבי, תפוזים, קיווי ועוד.
בנוסף, מומלץ להשרות את הקטניות במים, לפחות 12-24 שעות לפני הבישול ולהנביט אותם מעט, על מנת לשחרר את הברזל שיהפוך לזמין יותר לספיגה על ידי הגוף.

ויטמין B12

ויטמין B12 נמצא כמעט אך ורק בבשר.
במקורות צמחיים- רק במועשרים ב-B12.
נמצא מעט מאוד בגבינות או ביצים.
לכן, על מנת למנוע אנמיה-
איכלו בקר רזה פעם בשבוע שבועיים לפחות,
הודו פעמיים בשבוע,
דג 2-3 פעמים בשבוע,
לשלב קטניות מונבטות לפחות פעם בשבוע.
חשוב לאכול מאכלים עשירים בברזל נוספים כמו תרד פטרוזיליה ועוד ותמיד לשלב אותם יחד עם ויטמין C.
למי שנמנע ממוצרי בשר, כדאי לעשות בדיקות דם למעקב, במידת הצורך לקחת תוסף ברזל או B12, ולתגבר את הצריכה הצמחית העשירה בברזל שלו.
להתבסס על מוצרים מועשרים בברזל ו-B12 כמו טמפה וטופו לפחות פעמיים בשבוע, להעשיר את התזונה בקטניות מונבטות לפחות 3 פעמים בשבוע.

חשוב לזכור- במקרה של מחסור בברזל, מומלץ להתייעץ עם תזונאית או הרופא המטפל כדי להתאים את התזונה באופן אישי, ולקחת תוסף במקרה הצורך.
ההנחיות לא מחליפות ייעוץ מתאים!

אחרים התעניינו גם ב-

הכל על חסר בברזל

צמחונות, טבעונות וברזל

כיצד נשפיע על תחושות הרעב שלנו ונרד במשקל

לקבלת מדריך בחינם: איך לאכול מתוק ולרדת במשקל השאירי פרטים:

[[ טופס מוטמע]]